Home » Blog » Wat je moet weten over etherische (sjm)olie

Wat je moet weten over etherische (sjm)olie

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 17:03

Geslaagd! Begin dit jaar ben ik begonnen met de Basiscursus Aromatherapie en daar heb ik onlangs mijn certificaat voor behaald! Ik heb mij verdiept in de wereld van aromatherapie en de werking van etherische oliën. Waar ze vandaan komen, hoe de scheikundige opbouw van de olie eruitziet en hoe je veilig composities maakt en gebruik bij klachten. Want dat laatst genoemde was voor mij de trigger om de cursus te doen. ‘Baat het niet, schaadt het niet’, is niet van toepassing bij het gebruik van etherische oliën. Daarom deel ik vandaag graag een beetje van deze basiskennis.

Etherische olie

Etherische olie wordt gewonnen uit planten die cellen bezitten die etherische olie bevatten. Ken je de geur van een lavendelplant? Of een pepermuntblad? Of die van de schil van een sinaasappel of mandarijn? De geur die je ruikt, dat is de etherische olie (essence) van de plant. Technisch gezien is de geurstof in de plant nog geen etherische olie, dat is het pas na destillatie. Afhankelijk van de plant zijn er verschillende methoden om de essence uit de plant te krijgen. Maar daar zal ik een andere keer wat meer over vertellen.

 

Etherische sjmolie?

Het is belangrijk om te weten dat de term ‘etherische olie’ niet beschermd is door de wet. Zo zijn er veel nagemaakte en laaggeprijsde "etherische oliën" op de markt. En een olie die versneden, verdund of synthetisch nagemaakt is kan schadelijk zijn. Helaas is er (nog) geen keurmerk voor etherische olie. Pas dus goed op met etherische sjmolie en kijk kritisch naar de naam op het etiket.

Latijnse ofwel de botanische naam

Wist je dat er maar liefst 39 verschillende soorten lavendelplanten bestaan. En elke soort heeft weer verschillende aroma's en therapeutische kwaliteiten. Om te weten welke etherische olie in het flesje zit moet op het etiket altijd de Latijnse naam staan. Anders weet je niet of je etherische olie de Lavandula angustifolia of Lavandula latifolia is.

Dit is belangrijk om te weten omdat deze twee lavendelsoorten verschillende chemische samenstellingen hebben en daarom verschillende therapeutische eigenschappen en veiligheidsoverwegingen hebben. Op een etiket van een flesje lavendel etherische olie moet de naam dus altijd zo vermeld staan:

Algemene naam: Lavendel
Latijnse naam: Lavandula angustifolia

Zoals je ziet bestaat de Latijnse naam uit twee delen. Namelijk de geslachtsnaam van de plant (Lavandula) gevolgd door de soortnaam van de plant (angustifolie). Met deze classificatie zie je heel eenvoudig welke planten tot één familie behoren. Kijk maar eens naar de citrus familie:

Bergamot - Citrus bergamia
Citroen - Citrus limon
Sinaasappel, zoet - Citrus sinensis
Grapefruit - Citrus Paradisi
Limoen - Citrus aurantifolia
Mandarijn - Citrus riticula

 

En leuk om te weten: Etherische oliën van planten uit dezelfde botanische familie laten zich veelal goed met elkaar mengen.

Nieuwsgierig geworden en heb je vragen? Stuur gerust een berichtje via het contactformulier of laat een berichtje achter op deze pagina.

 

Liefs, Simone
BLOO∙MINTY


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.